turvahälli turvatooli turvavarustuse valimine kõige turvalisema turvaseadme valimine lapsele turvahälli turvaseadme turvatooli valimine

10 soovitust lapsele turvarustuse valimiseks

 

Lapse liikluses kaitsmine on lapsevanema ülesanne, sest laps ise ei ole võimeline oma turvalisuse eest vastutama. Turvavarustuse valik on tihti keeruline, kuid oluline on meeles pidada turvavarustuse peamist ülesannet, milleks on lapse turvalisuse tagamine.

  1. Alustage juba enne lapse sündi! Kaitske oma veel sündimata last liikluses ning kinnitage alati raseduse ajal turvavöö ja jälgige, et see asetseks vaagnaluul, mitte kõhul. Kui tunnete, et turvavöö kinnitamine on keeruline, siis raseduse ajal kasutamiseks on mõeldud turvavöö suunajad, mis hoiavad turvavööd õigesti igas olukorras. Veenduge kindlasti, et valitud turvavöösuunaja vastaks nõutud standardile.
  2. Tutvuge turvatestide tulemustega. Maailma karmim turvatest laste turvatoolidele on Plus test ning selle läbinud turvaseadmed on kõige turvalisem valik. Turvavarustust  testib ka Saksa organisatsioon ADAC, mille tulemustega tutvudes jälgige kindlasti esmajärjekorras turvalisuse tulemust.
  3. Mõelge, kuidas kinnitate. Turvavarustuse kinnitamiseks on erinevaid nõudmisi. Paljude turvaseadmete kinnitamiseks piisab vaid 3-punkti turvavööst, vahel on kinnitamine võimalik vaid isofixiga ning harvem on vaja ka TOP TETHER kinnitust kasutada. Samuti on tugijalaga turvaseadmete korral oluline, et auto põrandale oleks lubatud seda toetada.
  4. Mõelge, milliseid funktsioone vajate. Peamine funktsioon on loomulikult lapse turvalisuse tagamine, aga turvavarustus muutub aina mitmekülgsemaks ning seetõttu võib valiku tegemine keeruliseks osutuda. Turvahällidele on näiteks võimalus osta juurde alus, mis muudab selle kinnitamise kiiremaks, neid aluseid on ka pöörlevaid. Osadel turvahällidel saab seljatoe kallet muuta. Ning palju kasutatakse turvahälle ka vankri-ja jalutuskäru raamidel, sellisel juhul tuleb valida turvahäll, mis sobib teie välja valitud või olemasoleva vankri- või jalutuskäru raamiga. Turvatoolide puhul on ka valikuid väga palju- samuti on pöörlevaid, erinevas sõidusuunas kasutatavaid, lamavamaid ja vähem lamavamaid, erinevatest materjalist kangastega jne.
  5. Proovige turvaseadet enne ostu oma autosse. Väga oluline on veenduda, et turvaseade sobib teie autosse. Vahel võib mittesobivuse taga olla liiga sügav istmekalle, turvavöö eripärad, auto vanus jms. Turvaseadmetega käib tihti kaasas sobivuslist, kus on märgitud, millisesse autosse ja millisele istekohale võib seda kinnitada. Kui aga teie auto mudelit seal kirjas ei ole, ei pruugi see tähendada, et turvaseade sinna ei sobi. Kui saab nõuetekohaselt kinnitada, siis on ikkagi lubatud.
  6. Ostke uus või teile teadaoleva ajalooga turvaseade. Kõige turvalisem on osta poest uus turvaseade, kuid teatud juhtudel sobivad ka juba kasutuses olnud turvatoolid ja-hällid. Kasutatud turvaseade võiks kindlasti olla saadud/ostetud usaldusväärselt isikult, kes saab kindlasti väita, et see ei ole osalenud kokkupõrkes. Oluline on teada ka seda, kui kaua on möödas turvaseadme kasutamise algusest, sest teatud aja järel kaotavad turvaseadmed oma kaitsvaid omadusi ja siis ei tohiks neid enam kasutada.
  7. Eelistage usaldusväärset ostukohta. Turvaseadmeid müüakse nii spetsiaalsetes lastetarvete poodides kui ka näiteks suvalises toidupoes. Kõige turvalisem on osta turvaseadmeid kauplusest, millel on otsene suhtlus turvavarustuse tootjaga. Nii on kõige lihtsam saada vastuseid küsimustele ja lahendada probleeme seoses teie valitud turvaseadmetega. Nendest kauplustest saab ka tavaliselt parimaid nõuandeid ja soovitusi turvavarustuse valimise osas.
  8. Tehke eeltööd juba varakult. Kiirustades ei pruugi teil jääda piisavalt aega sobivaima valiku tegemiseks. Seega alustage järgmise turvaseadme valimisega juba siis, kui lapsel on veel vanas turvaseadmes lubatud piirnormideni jõudmiseni aega, st peatugi ei ole veel kõige kõrgemas astmes või kaalupiirini on veel mõned kilogrammid jäänud. Nii on ka võimalik sooduspakkumisi jälgides leida parim turvaseade sobilikuma hinnaga.
  9. Ärge vahetage turvaseadet liiga kiiresti välja. Eelmist punkti silmas pidades, olge kannatlikud uue turvaseadme kasutuselevõtuga. Kui laps mahub veel olemasoleva turvaseadme kasvupiirangutesse, võite juba uue välja valida, kuid liiga vara ei ole mõistlik turvaseadet välja vahetada. Laps on kaitstum, kui turvaseade on tema kehale lähedal, st liiga suur turvaseade ei pruugi last vajalikul määral kaitsta.
  10. Lähtuge oma lapsest ja oma autost. Sugulaste, sõprade, tuttavate soovitusi tasub kindlasti kuulda võtta, kuid alati ei pruugi need teie vajaduste ja soovidega kattuda. Turvaseadmed sobivad autodesse erinevalt ja mis mõnes autos on hea lahendus, ei pruugi teises autos sama hea olla. Ka lapsed on erinevad ja arvestada tuleks ka laste eripärade ning proportsioonidega.

Kõige olulisem meelespea on, et TURVAvarustus peab kaitsma last. Õnnetused ei hüüa tulles ning võivad juhtuda ka kodu lähedal või väga lühikese sõidu ajal. Väga tähtis on valida turvaline turvaseade, see autosse õigesti kinnitada ja ka laps sinna igal sõidul korrektselt kinnitada!

4kids kauplustest leiate tutvumiseks BeSafe turvaseadmed, mis on turvalisuse ning kasutusmugavuse kohapealt ühed parimate seast. Soovi korral saab BeSafe turvavarustust 4kids Tallinna kauplusest(Kadaka tee 4) kolmeks päevaks tasuta laenutada, et veenduda selle sobivuses teie auto ning ka lapsega. Laenutuse soovist kirjutage info@4kids.ee.

 

Artikli kopeerimine ilma 4kids OÜ loata pole lubatud!